Uppsalahem välkomnade i veckan internationella gäster för att visa upp vad vi arbetar med hållbarhet inom ramen för EU- projektet Net Zero Cities. Besöket inkluderade bland annat en rundtur hos en av våra hyresgäster i Gottsunda och ett besök i vårt återbruk.

Uppsalahem, tillsammans med partners som Uppsala Vatten, Uppsala kommun och Stuns, har mottagit 16 miljoner från EU:s program Net Zero Cities för att driva innovativa projekt inom hållbar utveckling. En viktig satsning för att göra Uppsala till en föregångare inom klimatfrågor och cirkulär ekonomi.

Den här veckan fick vi i Uppsala internationellt besök, från Lettland, Portugal och Net Zero Cities kansliet i Tyskland, som kom för att lära av vad vi har gjort och ta del av våra erfarenheter.

Lars Gustafsson, projektchef för underhåll och renovering på Uppsalahem, delar med sig från inspirerande besöket. 
– Vi på Uppsalahem arbetar på många sätt i klimatfrågor, men just det här sammanhanget handlar om metoder för återbruk i nyproduktion och renovering, berättar Lars Gustafsson.

Under dagen bjöds besökarna på en rundtur i Uppsala, under förmiddagen besöker vi Ulleråker och Rosendal där vi tittar på arbete och metoder för varsam demontering och återbruk av byggnadsmaterial för nyproduktion. 

– Efter lunch fick vi på Uppsalahem möjlighet att visa vår strategi för återbruk och vi valde att visa upp vår verksamhet i Gottsunda.

Besöket inkluderade bland annat en rundtur i en tidstypisk lägenhet från 70-talet, där en av hyresgästerna, Ingrid, delade med sig av sina erfarenheter och uppskattning för boendet. Lars Gustafsson betonar vikten av att lyssna på både hyresgäster och personal för att förstå hur husen ska underhållas.

– Vi tog också med våra besökare till vårt Återbruk i Gottsunda, där vi berättade om våra erfarenheter och delade våra insikter. Det var också en möjlighet för våra studentmedarbetare Mart och Shermin att presentera sitt arbete med återbruk 2.0, tillägger han.

Dagen avslutades med en rundtur på Hovgården Uppsala Vattens diponianläggning, vilket gav gästerna en förståelse för Uppsalas ansvarsfulla och hållbara hantering av avfall.

– På vägen hem efter dagen reflekterade jag över hur viktigt steg det här är mot vår vision om att vara Sveriges bästa bostadsbolag. Jag tror att framgång ofta handlar om att vara öppen för nya perspektiv, att våga testa och att dela med sig av erfarenheter, avslutar Lars.

Kontakt för frågor och bilder:
Malin Berggren, kommunikatör, e-post: malin.berggren@uppsalahem.se


FAKTA:  EU-projektet Net Zero Cities

Uppsalahem har tillsammans med Uppsala kommun, Uppsala Vatten och Stuns fått 16 miljoner av EU:s satsning Net Zero Cities. Uppsalahem ska använda pengarna för cirkulärt arbete i Gottsunda och för att skapa möjligheter för hyresgästerna att dela mer.